Clipa

Inedit

Athénée Palace – amintiri din timpul războiului (I)

Câteva luni, în vara și toamna anului 1941, s-a discutat la noi în casă unde voi locui la București când voi începe studiile mele de medicină. Prima variantă a fost să se redeschidă casa noastră părintească. Era (și este) o locuință mare care necesita o gestionare complicată și angajarea de servitori. A doua variantă a [...]Vacanțele bunicilor și părinților (IX)

Croazierele pe mare sau pe marile fluvii sunt o creație a veacului XIX. Se știe că prima călătorie pe mare de agrement a fost efectuată în 1833 de nava „Francesco I” sub pavilionul Regatului celor Două Sicilii, transportând numai mari personalități ale aristocrației și burgheziei de atunci ca și numeroși membri ai familiilor regale și [...]Vacanțele bunicilor și părinților (VIII)

Începând cu vremea bunicilor una din marile atracții turistice ale Europei a devenit principatul Monaco, care ajunsese un adevărat miraj pentru amatorii de vacanțe aparținând aristocrației de sânge și a banilor. Toate VIP-urile bătrânului nostru continent dar mai ales cele din Anglia și Rusa imperială veneau cu marile expresuri de pe linia Paris-Lyon-Mediteranee – recent [...]Vacanțele bunicilor și părinților (VII)

Ceea ce ne-a interesat atunci mult a fost descrierea metroului1 parizian, a cărui primă linie a fost inaugurată în 19002 după ani de zile de discuții și de prezentări de proiecte, unele mai fanteziste decât altele3. Acest metrou extrem de funcțional a fost realizat mai ales datorită eforturilor inginerului Fulgence Bienvenüe. Desigur, spațiile subterane erau [...]Vacanțele bunicilor și părinților (VI)

Halele pariziene au fost un colț parizian care a pierit pentru totdeauna, pe care însă l-am mai apucat. Peisajul era dominat de impozante construcții de fontă cu sticlă realizate în timpul celui de al doilea imperiu de Victor Baltard, unde măcelarii, vânzătorii de legume și zarzavaturi, negustorii de păsări, ouă, fructe, grâne, făină, sau pește, [...]Vacanțele bunicilor și părinților (V)

Cel mai vestit restaurant parizian din la belle époque a fost, după cele ce se discutau la Stolnici, restaurantul Maxim’s de lângă Piața Concorde1. El a devenit celebru după ce a fost preluat în 1900 de șeful de sală (maître d’hôtel) Eugène Cornuché, de la fondatorul său Maxime Gaillard (fost ospătar). Restaurantul a fost decorat [...]Vacanțele bunicilor și părinților (IV)

Bunicii și părinții au putut vedea dansând, cântând și jucând marile vedete de cabaret ale vremii ca La Goulue, Jeanne Avril, Le Désossé, Le Pétomane și alții și mai târziu, pe Josephine Baker sau Maurice Chevalier. Nu se concepea vacanță la Paris fără de frecventarea marelor cabarete.

Moulin Rouge
Bineînțeles că lumea bună de la noi nu [...]Vacanțele bunicilor și părinților (III)

Bunicul ne mai povestea cum după apariția trenurilor și vapoarelor s-au generalizat călătoriile de plăcere care au fost una din caracteristicele perioadei victoriene sau a celui de al doilea imperiu și mai ales a ceea ce s-a numit „la belle époque”. Marii burghezi și aristocrații considerau că nu este de „bon ton” să nu faci [...]Vacanțele bunicilor și părinților (II)

Când era posibil, călătorii foloseau căile navigabile: mări, fluvii, râuri sau canale1. Astfel, pentru a merge de la București la Viena călătorii mergeau cu trăsura la Giurgiu și de acolo luau una din navele austriece care asigurau traficul de voiajori pe Dunăre. Inițial au fost nave cu pânze, dar în a doua jumătate a secolului [...]Vacanțele bunicilor și părinților (I)

Una din bucuriile copilăriei și adolescenței mele au fost perioadele de vacanță.
Din cele ce spuneau părinții ca și din cele ce le-am citit am aflat, spre surprinderea mea, că vacanțele sunt ceva nou în istoria societăților umane. Ideea de a avea perioade de repaus nu a fost inițial legată de necesitățile organismului de a se [...]